Ilmoittaudu tästä!

Lajiesittelyt

AKROBATIA

SIRKUS

AKROBATIAVOIMISTELU

”Minä osaan jotain, mitä sinä et osaa.
Sinä osaat jotain, mitä minä en.
Yhdessä voimme tehdä upeita asioita.”
– Äiti Teresa

Mitä Akrobatiavoimistelu on?

Akrobatiavoimistelu on monipuolinen taitolaji, jota voisi kuvailla sekoituksena telinevoimistelua, taitoluistelua, sirkusta ja tanssia. Kilpailuohjelma kertoo tarinan musiikin, tanssin ja ilmaisun keinoin; yleisön kiinnostus vangitaan huimilla heitoilla, ja upeilla tasapaino-nostoilla. Laji tarjoaa paljon mahdollisuuksia ja iloa sekä harrastajille että yleisölle. Huippu-akrobaattien suoritukset ovat kerrassaan upeaa katseltavaa. He suorittavat fysiikan lakeja uhmaavat taitoliikkeet sujuvasti ja helpon näköisesti.

Akrobatiavoimistelussa ei käytetä telineitä eikä välineitä, vaan liikkeet perustuvat 2, 3 tai 4 ihmisen väliseen yhteistyöhön ja luottamukseen. Kilpailtavat lajit ovat: Naisten pari, miesten pari, mixeri pari (poika nostaa tyttöä), naisten trio ja miesten nelikko sekä akroshow (ryhmäohjelma).

Kilpailuissa esitettäviä ohjelmia on kolmea tyyppiä:
1) Tasapaino-ohjelmassa esitetään staattisia nostoja, pitoja ja pyramideja. Tällä ohjelmalla voimistelijat tuovat esiin voimaa ja notkeuttaan.
2) Dynaamisessa, eli heitto-ohjelmassa tehdään erilaisia heittoja, vippauksia, kiinniottoja ja alastuloja. Lentojen tulee olla korkeita ja niissä tulee olla pyörintää eri asennoissa, eri suuntiin sekä kierteitä.
3) Yhdistetty ohjelma sisältää nimensä mukaisesti elementtejä molemmista edellisistä ohjelmista; staattisia nostoliikkeitä sekä heittovoltteja. Tämä ohjelma testaa voimistelijan monipuolisuutta.

Kenelle laji soveltuu?

Akrobatia sopii kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille. Laji yhdistää eri ikäisiä ja sopii erilaisille vartalotyypeille. Pienet ja kevyet voimistelijat sopivat hyvin nousijoiksi (= Top), ja isommat, vahvat voimistelijat soveltuvat nostajiksi (= Base). Topin tulee olla pienikokoinen, kevytrakenteinen, erittäin notkea, ketterä ja kimmoisa. Topeilta vaaditaan paljon rohkeutta, hyvää keskittymiskykyä ja sitkeyttä, koska heidän tulee saavuttaa hyvä voimataso ja hallita monipuoliset taidot jo nuorena. Basen tulee olla vahva, vakaa ja luotettava. Base voi olla pitkä, ja monenlaiset vartalotyypit soveltuvat huipputason voimisteluun. Pareja ja trioja valitessa tavoitteena on löytää samaan kokoonpanoon yksilötaidoiltaan saman tasoiset voimistelijat, liikkumis- ja esiintymistavaltaan sekä vartalotyypiltään mahdollisimman samankaltaiset voimistelijat. Akrobatiavoimistelu tarjoaa haasteita ja osallistumismahdollisuuksia monella eri tavoitetasolla: löytyy Perheakroa, Acrofit -kuntoiluakroa, Akroshow’ta (ryhmäohjelma) sekä tietysti luokasta toiseen nousujohteisesti etenevä kansallinen ja kansainvälinen kilpailujärjestelmä.

Mitä laji antaa voimistelijalle?

Akrobatiavoimistelu kehittää monipuolisesti fyysisiä ominaisuuksia: varsinkin voimaa, liikkuvuutta, ketteryyttä ja tasapainoa. Fysiikan ohella lajissa korostuvat sosiaaliset taidot: yhteistyö, kommunikaatio, luottamus, vastuu ja ystävyys. Akrobatiavoimistelussa on vähemmän ikärajoituksia kuin muissa voimistelun lajeissa ja kilpaura voi kestää myöhemmälle, joten se tarjoaa voimistelijalle enemmän mahdollisuuksia tavoitteidensa saavuttamiseen. Akrobatiavoimistelu on myös kanava ilmaista itseään taiteellisesti: ohjelmat tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia luoda uusia, ennennäkemättömiä teemoja, tarinoita ja tanssikoreografioita. On hyvä muistaa, että vain pieni murto-osa voimistelijoista saavuttaa huipputason ja pääsee kilpailemaan kansainvälisiin arvokilpailuihin. Siitä huolimatta laji antaa paljon ja toimii hyvänä pohjana muissa voimistelulajeissa ja sirkustaiteessa. Akrobatiavoimistelulla on myös hyvä siirtovaikutus moniin muihin urheilulajeihin, esim. yleisurheiluun, kamppailulajeihin, vesihiihtoon, uimahyppyyn ja tanssiin.

 

SIRKUKSEN LAJEJA

”Älä kulje sinne, minne polku johdattaa.
Kulje sinne, minne ei mene polkua ja jätä jälki.”
– Emerson

Mitä sirkuslajeihin kuuluu?

Sirkuksen maailmasta löytyy monia kymmeniä lajeja, tyylejä ja variaatioita. Kukin laji vaatii tiettyjä fyysisiä ominaisuuksia, taituruutta, rajojen ylitämistä ja jotkin lajit rohkeutta ottaa riskejä. Osa lajeista on ikivanhoja, mutta lajit myös kehittyvät ja muuttuvat sirkuksen mukana; uusia tekniikoita sekä välineitä yhdistellään, kehitetään ja keksitään jatkuvasti. Sirkus tarjoaa rajattomasti vapautta itsensä tulkitsemiseen ja uuden luomiseen; suorituksia eivät rajoita tarkat säännöt tai liikevaatimukset, eikä niitä arvostella vaikeuspistein ja vähennyksin kuten urheilulajien puolella. Sirkuksessa jokainen on tähti!